Как да посеем сортови семена

Купили сте нова партида сортови семена но не знаете как да ги посеете ? Е тогава следвайте нашите упътвания за това как да :

Как да посеем сортови семена в 5 стъпки :

Семената се сеят в зависимост от биологичните изисквания и продължителността на живота на самите растения, както и от техните особености и големина.

1) Семената на растенията, които не търпят разсаждане, се сеят направо на определеното място, където ще живеят и цъфтят. За да са на оптимално разстояние и да не си пречат, се прореждат поне два пъти.
– мак, латинка, ешолция и др.

2) Семената на двугодишните растения, се засяват в градината на полусенчесто място през лятото. Пикират се още в ранна възраст,  също на полусянка в градината и през октомври се засаждат на постоянно място. Някои от тях започват да радват с цвят още първата есен. Обърнете внимание при засяване на семената и за качеството на торта в почвата ако има такава – задължително да е биологична.
– теменужка, силене, незабравка и др.

3) Семената на летните цветя, трябва да се засяват още през март, за да се получат цъфтящи растения през май. Те не понасят температура под 0 градуса, и затова семената им се засяват в сандъчета, намиращи се в затоплени и светли помещения. За да получим здрави и силни растения е добре сандъчетата да се изнасят през топлите часове от деня на слънце. Когато растенията нарастнат и започнат да си пречат, се разделят в други съдове, където остават докато премине опасността от пролетни слани.
– тагетес, циния, кученца,пламъче, агератум и др.

4) Семената на саксийните растения, също се сеят в съдове, но младите са по-деликатни и трудно се отглеждат в обикновени домашни условия.
– калцеолария, циклами и др.

5) Семената на градинските многогодишни растения се засяват през април – май в наторена градинска леха. Когато поизрастнат, те се пикират на 10 – 15 см. разстояние (също в градината) и през есента се засаждат на постоянно място. Те обикновено зацъфтяват от втората година.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s