Биологичното обеззаразяване на семена: домати, грах, фасул, бамя

Биологичното обеззаразяване на семена:

За семена от фасул, грах , семена за домати , бамя ,се препоръчва термично обеззаразяване на семената. При семена от домати срещу  бактериално изсъхване се препоръчва потапяне в гореща вода 56 0С в продължение на 30 мин., а срещу тютюнево- мозаечен вирус  – суха термообработка за 6 часа при температура 56 градуса и  след това за 24 часа при температура 80 градуса.

Биологичен начин за обеззаразяване на семена от домати – чрез оставяне на пулпа след смилане на плодовете при 22 градуса за 3 дни. Така протича млечнокисела и оцетно кисела ферментация , чиито продукти имат обеззаразяващо действие. Този начин обаче крие голяма опасност от нежелано покълване на семената , поради което трябва да се извършва особено внимателно.

Срещу вируса на тютюневата мозайка се извършва 60 минутно потапяне на семената от домати в 1,2%-ов разтвор на калиев перманганат.

Сухото термично третиране се практикува и при семена от краставици срещу зелена мозайка. Семената се изсушават в термосушилни при температура 50 – 52 градуса за 72 часа и след което се нагряват за 24 часа при температура 78 – 80 градуса.

При някой почвени патогени – причинители по сечене на разсада , фузариум, вертицилиум, питиум е удачно да се прилага биологичният продукт триходермин.

Като средство за обеззаразяване на почвата се препоръчва отвара от хвощ . Много добри резултати се получават и чрез соларизация – обработената почва се полива добре с вода , покрива се с пластмасово фолио и в продължение на една седмица под въздействие на слънцето се получава обеззаразяващ ефект. Това трябва да се повтори още 2 – 3 пъти.

При отглеждане на салата за борба с въшки и трипсове се препоръчва да се използва инсектициден сапун M-PedeTM , като се прави воден разтвор. Ако водата е „твърда” с повече съдържание на калций е добре да се смесва с дестилирана вода.

За общо стимулиране на растенията се използва течен тор от коприва (подходящ и срещу хлороза); отвара от лайка; течен тор или отвара от глухарче (подходящ и за добавка при компостиране); екстракт от валериана (предпазва от замръзване и стимулира цветообразуването).

Допустимо е използването на медни препарати като бордолезов разтвор , а също и сяра – серо-варов разтвор и колоидна сяра. Добри са резултатите и при използване на етерични масла и извлеци от различни растения. Добро профилактично и предпазно действие , което трябва задължително да се прилага в биологичната градина е събирането и унищожаването на заболели или нападнати от неприятели растения. Особено голямо значение има използването на устойчиви или толерантни сортове.

Leave a comment