Недостигът на хранителни микроелементи при торенето

Дефицит на микроелементи

В сравнение с най-често срещаните хранителни елементи торове само малки количества микроелементи са необходими за всяка култура. Торене микроелементи е необходимо за растежа на посевите, за фотосинтезата и дишането, за синтеза на ензими, в транспорт и прехвърляне на молекулите в рамките на растителните клетки и тъкани, както и повече. Недостигът на микроелементи се проявяват като промени в цвета на плата, като листни петна, малформация на растителните органи и ненормално развитие: малки листа, деформирани листа.

Патогени като хербициди, може да бъде причина за такива симптоми като липса на хранителни микроелементи. При тези условия прилагането на хранителни микроелементи е в състояние да реши проблема. В много култури, хранителен дефицит “скрити”, така че няма очевидни зрителни симптоми. В такива случаи прилагането на микроелементи може да подобри продуктивността и качеството на реколтата.

Факторите, които водят до недостиг на  хранителни микроелементи

· Лошо наличието на микроелементи в почвата.

Главно върху песъчливи почви или когато почвата хранителни вещества се прецежда от проливни дъждове.

· Земя варовик.

Почви с повече от 10% от вар.

· Земя тежки.

Водата не се оттича, уплътнени почви с недостатъчна вентилация.

· Почви с високо рН.

В почви с рН над 7,5, микроелементи са проектирани като слабо разтворими съединения.

· Органични почви.

Органични съединения, поглъщат и задържат микроелементи

· Наличието на висока концентрация на елементи антагонисти.

Конкуренцията с фосфор и др.

· Субстрати изкуствено отглеждане.

Изчерпване на намален обем на заземяване, инертни субстрати.

· Култури с висока чувствителност към недостатъците.

В зависимост от растителните видове и сортове.

Насоки за прилагането на микроелементи.

Всеки път, микроелементи са с ограничена наличност, оптимални добиви са получени само ако заедно с прилагането на основните елементи торове, микроелементи, както се изисква. Микроелементи може да се прилага чрез почвата, листно пръскане или инфузия в ствола на едно дърво. Техниката на прилагане трябва да бъдат адаптирани към естествените характеристики на растенията.

Микроелементи хелатиран органо-метални съединения. Молекула “капани” метален елемент и го предпазва от реакцията със земята. Корените на култури са в състояние да се възстанови от хелатиран микроелемент и го абсорбира в тъканите си. Всяка микроелемент създава специфичен обвързващ хелатиращ агент.

Възможността за комбиниране в едно съединение, с комбинация от хелатирани микроелементи, позволява голяма гъвкавост при подготовката на решения на торове, подходящи за вида на почвата, рН и склонността на културата на микроелементи недостатъци.

One thought on “Недостигът на хранителни микроелементи при торенето

  1. Цинков ацетат дихидрат 98 %. /цинков хелат, органичен цинк/ като микротор за почвено и листно подхранване на траини насаждения и земеделски култури /царевица, слънчоглед/ при цинков дефицит.
    Цена: 25 кг. – 150 лв. и куриески.
    За контакт 0876265091.
    Симов.

    Приложение.

    Цинков ацетат 8 % воден разтвор за торене.
    Микроелемента Цинк става по-малко достъпен в почви наситени с високи нива на фосфор. Идеален за всички култури, цинков ацетат тор помага в развитието на растежни хормони, коренова система и влияе върху размера на семена и формирането на стъблата.

    Ползи от цинков ацетат 8 % воден разтвор за торене:
    -развитие на растежни хормони и формиране на коренова система.
    -необходим за образуване на нишесте при зърнените култури.
    -влияе върху размера на семената и съзряване на стъблата.

    Цинков ацетат е идеален тор при следните почвени фактори:
    -високо рН
    -високо съдържание на фосфор
    -високо съдържание на азот
    -високо съдържание на мед и манган

    Съвместимост.
    Този продукт е съвместим с повечето пестициди, обаче, не е възможно да се изпитат всички смеси от пестициди. Тестът за буркан се препоръчва преди употреба.

    Общо предназначение ПРЕПОРЪКИ:
    Торене на окопни култури: 3-20 Галона по въздух, 10-40 литра на земята. Дръвчета: концентрират 50 до 100 литра, разреден 100-500 литра.

    Предлагани приложения: (литра на акър, 1 акър е равен на 4840 кв. м./ Култури, като пример, но не само:

    Ябълки, череши, праскови, бадеми, орехи, круши, костилкови, семкови плодове и ядки
    1-4 литра на акър в 2-4 седмичен интервал.

    Ечемик, овес, пшеница, ориз, и други малки зърна
    0.5 – 2 литра – прилага се при братене, ранно зареждане и поникване на листата.

    Боб, грах и други бобови растения
    0.5 – 1.5 литра – прилага се при ранно пъпкуване, да се повтори след цъфтеж.

    Зеле, броколи, моркови, лук, домати и други зеленчуци
    0.5 – 2 литра – прилага се когато растежът е 4-8 % висок. Повторете на 2 седмици, ако е необходимо.

    Царевица, основна и сладка
    0.5 – 2 литра – прилага се при 10-20 % височина на стъблото, да се повтори между 2-4 седмица ако е необходимо.

    Грозде
    о.5 – 2 литра – прилага се в покой, преди цъфтеж и след цъфтеж, ако е необходимо.

    Хмел
    0.5 – 2 литра.

    Маруля, целина, спанак и други листни зеленчуци
    0.5 – 2 литра – Нанесете след разсаждане или изтъняване, повторете, ако е необходимо.

    Лешници, фъстъци
    0.5 – 2 литра – прилага се при формиране на пъпка. Повторете на всеки две дървета до три седмици.

    Картофи
    0,5 – 2 литра – прилага се при формиране на клубени, повторете след 2-4-седмици.

    Малини, боровинки, къпини
    0.5 – 1.5 литра – прилагат се предварително при цъвтеж повторение на 2-4 седмица

    Тревите, отглеждани за семена
    0,5 – 2 литра. Нанесете при братене, ранно зареждане и помикване на листата.

    ВНИМАНИЕ: Да се ​​съхранява извън обсега на деца, ОПАСЕН ПРИ ПОГЛЪЩАНЕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s